Bitcoin-handelsplats hackad och förlorade 19 000 BTC

bitstampI måndags stängde Bitstamp, en av världens största bitcoin-handelsplatser, ner sin hemsida och hela sin verksamhet efter att det framkommit att de blivit hackade. Under hacket fick angriparna tillgång till deras bitcoin plånbok och hade då möjlighet att föra ut strax under 19 000 BTC (ca 42 miljoner kronor i dagens pengavärde).

Bitstamp har vid upprepade tillfällen gått ut och försäkrat att det enbart är en liten del av deras totala mängd bitcoin som blivit stulet. I en likviditetsrapport som publicerades under slutet av förra året rapporterades det att Bitstamp hade ca 180 000 BTC i sitt förvar och att ca 10% av dessa sparades i så kallade heta plånböcker för daglig verksamhet medan resterande sparades säkert i offline-plåböcker. Vilket stämmer ganska bra med uppgifterna om att det är just dessa som hackers fått tillgång till.

Bitstamps grundare och CEO Nejc Kodrič har gått ut på twitter och försäkrat att de kommer täcka förlusterna själva och det kommer inte drabba användarna av deras handelsplats.

De valde att stänga ner hela hemsidan för att kunna säkra eventuella bevis och passade samtidigt på att flytta till en ny säker driftmiljö där de kommer öppna inom några dagar. På twitter har Kodrič gått ut och svarat att de kommer öppna igen inom 24-48 timmar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *