Vart tog MtGox’s pengar vägen?

Mt. Gox CEO Mark Karpeles As The Bitcoin Exchange Files For BankruptcyDet är många som undrar hur MtGox kunde bli av med över 3 000 000 000 kr över flera år utan att någon märkte det. Den enda officiella förklaringen från MtGox är att det var ”svagheter i systemet”. Men det är mycket som inte stämmer i deras historia och många frågetecken som lämnats obesvarade från MtGox. Peter R på bitcointalk har en egen teori om hur det egentligen gick till hos MtGox:

En ung man hade en hemlighet. För att hålla det dolt, fortsatte han gräva tills hålet var en miljard dollar djupt. Det här är en spekulativ berättelse om en stor bitcoinstöld från MtGox under 2011 och de ansträngningar som denna man åtog sig för att fixa det. Berättelsen förklarar händelser på bitcoinmarknaden under 2011, den explosiva utvecklingen under 2013, försenade uttag av kontanter, förfalskade transaktioner och en bot som heter Willy.

”När du inser att det verkliga livet har börjat, är du redan tre steg in.”
– Okänd Författare

Mt.GoxDet var den 19 juni 2011. Mark, en 26-årig ung man, en pojke egentligen, var extatisk. Han hade nyligen köpt MtGox, en liten online-handelsplats för handel med virtuella polletter och affärerna gick bra. Dessa virtuella polletter kallades bitcoins och Mark älskade dem.

Bitcoin var något obskyrt: ett  elektronisk valutasystem baserat på peer-to-peer-teknik som gjorde det möjligt för användare att lagra och utbyta krediter med vilken annan användare som helst i världen, nästan omedelbart, och utan hjälp av en tredje part eller tillstånd av en myndighet. Allt som behövdes var ett 78-siffrigt hemligt nummer, en nyckel om du så vill.

För att göra det möjligt för sina kunder att ta ut sina bitcoins över internet sparade MtGox en del av dessa nycklar på sin online-server. Återstående nycklar lagrades på USB-enheter med utskrivna backuper för att undvika stöld ifall säkerheten på servern skulle äventyras.

Men stöld var knappast ett bekymmer. I oktober 2010 när bitcoins handlas för strax över 60 öre och den halv miljon bitcoins som MtGox hade var endast värt runt 300 000 kr. Men Mark var fortfarande försiktig, han flyttade flitigt bitcoins till lagring offline och lämnar endast det som var nödvändigt för att hans kunder skulle kunna göra uttag på nätet. Han ville verkligen att både sitt företag och att bitcoin skulle lyckas.

I april hade bitcoin-priset stigit till 6 kr och i juni hade det exploderat till 200 kr. Mellan den 1 juni och den 15 juni har ytterligare en miljon bitcoins skickas till MtGox som sedan omedelbart såldes, priset kraschade tillbaka till 6 kr. Det var en hektisk tid för Mark, med hundratals kunder som behövde hjälp, besök från FBI angående den svarta marknaden Silk Road och stress i samband med den senaste tidens kursras. Unga Mark höll på att bli ett offer för sin egen framgång: det fanns helt enkelt inte tillräckligt med tid för att få allt gjort. På denna dag i juni 2011, har han fortfarande nycklarna till de nyligen insatta 1 000 000 BTC liggande på sin server.

Värdet på bitcoin blev nära 0 kr under några minuter

Värdet på bitcoin blev nära 0 kr under några minuter

Senare samma dag fick en grupp hackare tillgång till MtGox servrar och utförde falska försäljningar som hela världen kunde se, som drev det nominella priset på bitcoin till nära 0 kr. Mark var desperat. Han återfick snabbt kontrollen av servrarna och lärde sig den mörka sanningen: de miljoner bitcoins som han hade fått tillgång till tidigare under månaden var borta. Mark erkände offentligt hacket, spolade tillbaka de falska försäljningarna, men höll sanningen om de saknade mynten hemlig.

Hur kan 26-åringen förklara för sina kunder att han hade förlorat alla deras bitcoins? Och om omvärlden fick veta, skulle det döda det han älskade så innerligt? Skulle han åka i fängelse? Eller ännu värre, skulle någon döda honom? Mark bestämde att han skulle göra vad han trodde var rätt: han skulle sakta men säkert tjäna tillbaka de förlorade bitcoinen med vinster från MtGox handelsavgifter och så småningom täcka sina kunders skulder. Han hade fortfarande över 500 000 BTC kvar och han flyttade 424242,42424242 BTC mellan olika bitcoin adresser och övertygade på så sätt allmänheten om att MtGox hade likvida medel. Så länge uttagen inte översteg insättningar under en längre tid, skulle ingen någonsin få reda på sanningen. Eller så hoppades han i alla fall.

Under tiden blandade bitcointjuvar långsamt sina mynt med alla andra mynt, för att försöka dölja vilka vem som faktiskt är den riktiga ägaren, och sedan sälja dessa mynt på MtGox genom använda olika målvaktskonton. Mark försökte stoppa dem, men det fanns inget sätt han säkert kunde veta vilka konton som var inblandade i bedrägeriet. Han anklagade även oskyldiga människor för pengatvätt med bitcoin. Den ständiga försäljning av dessa stulna bitcoins körde ner priset till 12 kr i november 2011. Mark använde alla MtGox vinster för att köpa tillbaka så mycket mynt som möjligt under nedgången. Men han lovade att han aldrig skulle använda kundernas pengar, det var en gräns som han svor att han inte skulle gå över.

Försäljningen av stulna bitcoins fortsatte i en minskad takt under 2012, och Mark köpte kontinuerligt nya mynt med hjälp av MtGox:s avgifter. Men bitcoinekonomin växte sig starkare och nya handelsplatser öppnade upp över hela världen. Hans bitcoinreserver växte inte tillräckligt snabbt medan priset på bitcoin var ständigt stigande (tillsammans med värdet av de saknade bitcoinsen). Han var orolig för att andra handelsplatser skulle suga mynt ur MtGox och avslöja hans hemlighet. Han bestämde att han behövde vidta kraftiga åtgärder: för första gången använde han kundernas pengar för att köpa riktiga bitcoins. Dessa stora inköp av Mark ökade efterfrågan ytterligare och startade den stora hysterin. Under våren 2013 sköt priset i höjden från 120 kr till 1700 kr. Mark hade minskat sin skuld i bitcoins, men i kronor var de mynt som fortfarande saknades värda mer än någonsin tidigare.

Den 15 maj 2013 beslagtog US Department of Homeland Security miljontals dollar från MtGox Dwolla bankkonto. MtGox dollarreserver var redan uttömda vid denna punkt, och med den senaste tidens beslag, kunde Mark inte längre genomföra kundernas uttag i amerikanska dollar.

Under skenet av ”bankproblem” såg MtGox till att förhala dollaruttag under sommaren 2013. Kunderna blev allt mer orolig och började trissa upp priset på bitcoin på MtGox, eftersom detta var det enda sättet att få ut sina pengar. MtGox hade lite i vanlig valutor och väldigt lite bitcoins, men det visade en sak:  allt eftersom prisskillnaden mellan Gox och BitStamp växte, avtog uttagen av bitcoin dramatiskt.

Och så föddes Willy. Willy var en bot som upptäcktes av Wall Observers från bitcointalk.org och namngavs av Opet i en Bonavest-webcast. Boten Willy sägs konsekvent ha köpt bitcoins med jämna mellanrum mellan November 2013 och februari 2014. Bevis på att Willy tillhör Mark avslöjades när både webb- och API-handel på MtGox inaktiverades under en kort tidsperiod vilket exponerade Willy som den enda som kunde genomföra köp.

Willy tjänade två syften: han drev upp priset på bitcoins på MtGox, vilket bromsade och ibland även vände det utgående flödet av riktiga BTC, och minskat samtidigt kundernas innehav av GoxBTC. Naturligtvis innebar detta att Willy så småningom blev ägare till ett stort antal GoxBTC (som naturligtvis inte längre täcks upp av riktiga BTC).

I december var situationen för MtGox dyster. I ett desperat försök att få fler intäkter erbjöd Mark lägre handelsavgifter under sken av att fira sin 1 000 000:e kund. Detta fungerade delvis men Mark visste att det var för sent. Om MtGox kollapsade måste det se ut som att han inte kände till stölden förrän nu, det var bättre att verka inkompetent än kriminell.

Det var dags att täcka sina spår.

Han började avsiktligt fördröja utflödet av mynt, och han la till en svaghet i systemet, inte på grund en bugg utan som en genomtänkt funktion. Syftet var att det skulle verka rimligt att någon utomstående nyligen hade stulit mynten utan att han känt till det. Inga mynt hade dock blivit bestulna genom denna bugg.

MtGoxs utbud av bitcoin hade nu krympt till 2 000 BTC och den 7 februari 2014 hade han inget annat val än att inaktivera uttag av bitcoin helt. Slutet var nära.

Problemet Mark stod inför var att hans kunder borde ha totalt 956 000 000 kr på deras konton, men MtGox bankkonto innehöll endast 242 000 000 kr. Han kunder förklara att bitcoins försvunnit på grund av en bugg, men hur skulle han förklara vart pengarna på bankkontot tagit vägen?

Han la i backen på Willy och tryckte gasen i botten. Willy bara pumpade ut bitcoins i handelsplatsen. Priset föll längre och längre och så småningom långt under BitStamps pris. Men ändå ville inte tillräckligt många människor köpa! Han behövde få sina kunder att köpa upp alla GoxBTC. Willy fortsatte dumpning av bitcoin tills slutligen priset sjunkit under 640 kr. MtGox fick även nya USD-banköverföringar från kunder som inte visste bättre och som ville köpa billiga bitcoins. Vid denna tid hade de flesta av MtGox kunder konverterat sina dollar till bitcoins.

Den 28 februari 2014 ansökte MtGox om konkursskydd i Tokyo, med 6 500 000 000 ¥ i rapporterade skulder, 3,8 miljarder yen i tillgångar, och 750 000 av kundernas bitcoins saknade. Willy hade misslyckats med att helt stänga valutaglappet och Mark var slutligen tvungen att medge att han hade förlorat mynten.

Nu får vi följa resten av historien utvecklas. En historia om hur simpel miss under en hektisk period, en stöld vid fel tillfälle, och ett försök att dölja det, ledde till den största förlusten i bitcoins historia.

Berättelsen är publicerad med tillstånd av Peter R och representerar inte nödvändigtvis Bitseks ståndpunkt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *