MtGox: Världens största handelsplats har ansökt om konkurs

MtGox VD Mark Karpeles på presskonferensen i Tokyo

MtGox VD Mark Karpeles

Det kanske inte har undgått någon vid det här laget, men MtGox, tidigare världens största handelsplats för bitcoin har nu ansökt om konkurs.  Det är fortfarande oklarheter om vad som hänt, men det har uppdagats att omkring 750 000 av användarnas bitcoin har försvunnit. Totalt har 850 000 btc gått förlorade. Med dagens kurs motsvarar det ca 3 miljarder kronor. Konkursen har föranletts av veckor av tekniska problem som avlöst varandra och de senaste dagarna har sajten varit mer eller mindre nedstängd.

Vad har egentligen hänt?

Det spekuleras vilt i orsaken kring problemen på sajten. Vissa hävdar att hackare lurat systemet genom att skicka samma transaktioner flera gånger, en miss i hur bitcoin-protokollet funkar. Andra spekulerar i att MtGox förlorat nycklar till sitt egna pengaförvar. Vad som ändå verkar säkert är att pengarna nu är borta.

Vi har förlorat bitcoin på grund av svagheter i systemet
Mark Karpele, VD på MtGox

MtGox skriver på sin hemsida att de jobbar på att försöka hitta en lösning och med tanke på alla de personer som haft pengar hos MtGox får vi verkligen hoppas att de lyckas.

Vad betyder det här för bitcoin i framtiden?

Som resultat av veckans händelser föll kursen kraftigt till ett av årets lägsta men redan på några dagar har kursen återhämtat sig vilket visar på styrkan i bitcoin. Detta visar att det fortfarande finns ett stort förtroende för bitcoins framtid. Kanske kan nu bitcoin till och med vinna på att en dåligt skött handelsplats försvinner och ger plats åt de mer seriösa spelarna. På sikt kanske förtroendet för bitcoin växer ytterligare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *